Koku havada çözülmüş haldeki koku verici moleküllerin verdiği histir. Kokuların çoğu organik bileşikler tarafından oluşsa da hidrojen sülfit ve amonyak gibi inorganik maddeler de kokabilir.

Kokunun etkisi iki basamaklı bir süreçte ele alınabilir. Birincisi Fizyolojik faz; burundaki stimulus bölgesinin reseptörler ile hissetmesi. Ardından Psikolojik faz başlar. Stimuluslar insan beyninin koku almadan sorumlu bölgesi tarafından uyarılır ve çalışması sağlanır. Bu nedenle kokunun objektif ve analitik olarak ölçülmesi imkânsızdır.

Koku hissi tamamen kişisel özellikler gösterir; bunun yanında ise kokuya verilen tepki cinsiyet, yaş, sağlık durumu gibi nedenlere bağlı olarak değişir. İnsanların kendi vücut kokuları gibi alışık oldukları kokular dışardan gelen ve alışık olmadıkları diğer kokulara göre daha az algılanırlar.

Çoğu kimseye göre koku alma süreci bir maddenin içeriği hakkında ufak da olsa bilgi verir. Buna rağmen flavorist ve perfumer ler sadece koklayarak kompleks karışımların içindeki çok ufak miktarda kimyasalları bile ayırt edebilirler.

Koku analizi,  koku veren maddelerin konsantrasyonu  “Olfaktometre” adlı cihazla belirlenmektedir.  (Kaynak :wikipedia)


Kokular ve etkilerinden örnekler: 

Konsantrasyon için  Limon, fesleğen, limon otu, okaliptüs, kişniş, laden.
Mutluluk için  Portakal, gül, yasemin, kişniş, zencefil, ıtır.
Kabullenmek için Servi, ölmez otu, melisa.
Kızgınlığa karşı Paçuli, lavanta, bergamot.
Unutkanlığa karşı Zencefil, biberiye, fesleğen, limon, greyfurt, kişniş.
Uykusuzluğa karşı Lavanta, mandalina, kedi otu, sandalağacı, limon, ıhlamur.
Fobilere karşı Lavanta, ylang ylang, sandal ağacı.
Zihin Dalgınlığına karşı Zencefil, karabiber, biberiye
Yaratıcılık için  Bergamot, gül, yasemin, defne, karanfil, mimoza, sandal ağacı, servi, ardıç.